Galeria Chat Poczta
Forum.Nysa.PL Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Ewa Braun
Autor Wiadomość
ralf 
+Wyrocznia
ralf

Wysłany: 2010-07-26, 22:17   

Informacje o pobyciu Hitlera w Nysie podaje Paul Bruppacher w swej książce z 2008 r. pt."Adolf Hitler und die Geschichte der NSDAP. Eine Chronik. Teil 1 1889-1937". Wzmiankuje, iż Hitler w tymże dniu przemawiał jeszcze w Wałbrzychu, Legnicy i Gliwicach.

Źródło , str. 244

Przyznam, że obrócić wówczas te cztery miasta w ciągu jednego dnia i wszędzie wygłosić jakieś przemówienie to nie lada wyczyn. Nie wiem na jakie źródło powołał się autor tej książki ale póki co wszystko wskazywało by na to, iż Hitler rzeczywiście mógł być w Nysie.

przemówienia Hitlera w dn. 22 lipca 1932 r..JPG
Plik ściągnięto 824 raz(y) 7,22 KB

tubylec 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-07-26, 22:39   

Mógł: w Stephansdorf było lotnisko... W Gliwicach, Wałbrzychu i Legnicy też.
Mógł być w paru miastach jednego dnia.
Mógł. Ale czy BYŁ?

ralf 
+Wyrocznia
ralf

Wysłany: 2010-07-27, 06:59   

Warto było by przeglądnąć łamy ówczesnych gazet lokalnych, takie wydarzenie raczej nie mogło przejść bez echa. Proponowałbym w pierwszej kolejności miesięcznik "Neisser Zeitung" za lipiec lub sierpień 1932 r.

luke 
+Super gaduła

Wysłany: 2010-07-27, 11:21   

Mógł te miasta "zaliczyć" bez problemu. Poruszał się najprawdopodobniej pociągiem + samolot, więc było to możliwe.

"takie wydarzenie raczej nie mogło przejść bez echa."

Racja, ale w 1932 Hitler jeszcze nie był nikim ważnym (rok później sytuacja się zmieniła). Nie miał parlamentu, wybory prezydenckie przegrał, więc był takim Waldkiem Pawlakiem, który w Nysie był niedawno a nikt nawet o tym za dużo nie pisał. Niemniej gazety powinny coś wspomnieć w 1932. Tylko pytanie czy było to oficjalne spotkanie z wyborcami, czy tylko z miejscowymi partyjniakami? Bo jeśli to drugie to gazety nie musiały nic napisać.

ralf 
+Wyrocznia
ralf

Wysłany: 2010-07-27, 14:03   

Przemówienie z Wałbrzycha, z tego samego dnia.
http://www.youtube.com/watch?v=wiw1jE5VcQ0

luke 
+Super gaduła

Wysłany: 2010-07-27, 14:49   

Wygląda na to, że to była zmasowana kampania. Więc w Nysie, jeśli tutaj dotarł, to mówił do takich samych tłumów jak w Wałbrzychu, a nie do kumpli z NSDAP. Pytanie tylko czy dotarł? Bo przecież mógł mieć w planie Nysę ale ostatecznie mógł tutaj nie dotrzeć. Tym bardziej, że w Nysie miał słabszy wynik niż w innych miastach.

Tak Hitler podróżował w czasie kampanii: http://www.airships.net/w...itler-plane.jpg

OneSelf 
+Czytelnik
Ciekawski

Wysłany: 2010-07-27, 19:43   

Mój szef twierdzi że widział gdzieś, kiedyś zdjęcie z przemówienia Adiego na stadionie przy Alei Woj. Polskiego. Z tego co widziałem to po obiekcie pozostał już tylko niewielki nasyp. Jednak przypuszczenie że mógł gościć w Nysie jeszcze jako "płotka" jest mocno prawdopodobne.
Pozdrawiam.

gibbonxl 
+Bywalec

Wysłany: 2010-07-29, 22:11   

Jeśli to to miejsce, to ciekawe czy rzeczywiście mogłoby się tam pomieścić tyle wyznawców Adolfa??

spiel platz.JPG
Plik ściągnięto 99 raz(y) 88,33 KB

OneSelf 
+Czytelnik
Ciekawski

Wysłany: 2010-07-30, 16:54   

Tak, o to miejsce chodzi. Pytanie raczej poco organizować takie wystąpienie na "końcu świata"? Są chyba bardziej przystępne miejsca.
Tak nawiasem to co to za mapka?

grove3 
+Gaduła

Wysłany: 2010-07-30, 19:32   

OneSelf napisał/a:
Tak, o to miejsce chodzi. Pytanie raczej poco organizować takie wystąpienie na "końcu świata"? Są chyba bardziej przystępne miejsca.

Nie wiem czy oglądasz telewizję , z tego co czytam to raczej nie w szkole pewno też tego nie mówili.
Otóż kolego jest coś takiego jak kampania przedwyborcza .
Kampania taka ma na celu przekonanie do swojej osoby jak największą ilość potencjalnych wyborców .
Jak się kiedyś zainteresujesz historią to może się dowiesz że Nysa nie była końcem świata w 1932 r i w 1945 i w 1968 i w 1981 a nawet w 1989 końcem świata zaczęła się stawać w 1990 .
Doprowadzili do tego ci , którzy plują teraz na obecną młodzież że nieroby itd , zapominając o tym że sami ich pozbawili perspektyw .
Specjalnie dla Ciebie znalazłem fragment przemowy z dnia w którym podobno przemawiał w Nysie . Prawdopodobnie to samo co na tym filmiku mówił tutaj łącznie z tymi samymi wyuczonymi gestami .
http://www.youtube.com/watch?v=wiw1jE5VcQ0
Ostatnio zmieniony przez grove3 2010-07-30, 19:42, w całości zmieniany 1 raz  

Zonia 
+Wyrocznia

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2010-07-30, 19:38   

Rany , ale myślenie. Tu chodzi o koniec świata w oddaleniu od centrum miasta, gdzie byly juz wtedy stadiony. No i po co cały ten sarkazm. Coś sie w życiu nie udało i teraz pluje.
Nie pamietam w jakim watku pisałam ,że zaklinał się facet, który kład u mnie bruk,że jego dziadka czy ojca, do chrztu trzymał AH.

grove3 
+Gaduła

Wysłany: 2010-07-30, 19:49   

Nie chce mi się komentować po raz kolejny Pani wywodów na temat komu w życiu nie wyszło , kto jest taki i owaki , itd .
To z młodzieżą nie było moją wycieczką w pani kierunku dopiero teraz sobie przypomniałem że to pani chciała przegnać młodzież z rynku bo się głośno zachowują .
Zostawię dla siebie to co myślę na niektóre tematy .
Ale jak mówi przysłowie " na złodzieju ....."
Dziękuję

luke 
+Super gaduła

Wysłany: 2010-07-30, 21:15   

OneSelf napisał/a:
Tak nawiasem to co to za mapka?

Myślę, że jest kilka powodów, dla których w takim miejscu odbyło się spotkanie z wyborcami. Po pierwsze Rochus w 1932 był pięknym zakątkiem Nysy (zadbanym - znanym sanatorium, uzdrowisko?), z jednej strony oddalony od centrum, z drugiej strony - chętnie uczęszczany szlak spacerowiczów - naziści lubili takie piękne, ustronne miejsca (popatrz na przykład Carinhallu - przepych i to na takim zad**** ;) ). Był piątek, zapewne popołudnie - więc mieszkańcy nie mając telewizorów czy internetu ( ;) ) mogli pójść spacerkiem na Rochus. Po drugie - naziści nie byli w Nysie popularni o czym świadczą wyniki wyborów - Hitler tutaj przegrał - więc ówczesne władze mogły najzwyczajniej nie dać pozwolenia nazistom na swoje imprezy na stadionie. Tym bardziej, że ci bardziej pamiętliwi doskonale znali lata 1922/23 i zamach stanu - a więc próbę nielegalnego przejęcia władzy przez NSDAP - mogli być więc niechętni Hitlerowi. Myślę, że wyniki wyborów w Nysie najlepiej pokazuje, że tutejsi przeciwnicy Hitlera działali lepiej niż ich koledzy w innych miastach.

Osobiście uważam jednak, że Rochus został wybrany przez NSDAP celowo - a powody napisałem wyżej.

Pozdrawiam.

BavarianNeisse 
+Wyrocznia

Wysłany: 2010-07-31, 00:11   

Jeżeli Hitler był w Nysie to na pewno istnieje fotografia z tego wydarzenia. Również uważam że władze miasta nie były przychylne tej wizycie, ponieważ lepiej do tego zadania sprawdziłby się stadion miejski.

Nazario 
+Bywalec

Wysłany: 2010-07-31, 00:59   

Metropolią w latach 30. Nysa nie była, jednakże była na tyle dużym i ważnym miastem w Niemczech iż mało prawdopodobne jest żeby Adolf pominął Neisse w swej kampanii.

Skłaniam się ku wersji, że jedak Adolf był w Nysie. Wyżej ktoś przytaczał źródło, drugi "powód" mojego skłaniania się ku wersji Adolfa w Nysie napisałem powyżej.

@ luke

W 1932 roku Hitler nie był nikim ważnym jeśli chodzi o piastowane stanowisko w państwie. Był natomiast przywódcą partii która wówczas w szalonym tempie zdobywała poparcie u Niemców. Ponadto był postacią znaną z puczu monachijskiego. Także - tak jak w sumie też napisałeś - jakieś wzmianki w lokalnych mediach powinny być.

Pytanie czy ma ktoś do nich dostęp :?:

Odpowiedz do tematu